Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir
Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir

Kırmızı et, yüksek kaliteli esansiyel amino asitler içeren protein, demir ve çinko açısından zengin bir besindir. Ayrıca, gıdalardan alınan demirin emilimine yardımcı olur ve B vitamini grubu için önemli bir kaynaktır. Bu nedenle, kırmızı et, toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azaltabilir.

 

Günlük protein ihtiyacı, yetişkin bir erkek için 55 gram, kadın için ise 45 gram olarak belirlenmiştir. Ancak, hastalıklar veya yüksek fiziksel aktivite gibi durumlarda bu miktar artabilir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların hayvansal proteine olan ihtiyacı daha fazladır. Tüketilen proteinin kaliteli ve sindirilebilir olması önemlidir. Hayvansal proteinlerin %75’i, bitkisel proteinlerin ise %50’si vücut tarafından kullanılabilir. Bu bağlamda, hayvansal gıdalarda bulunan proteinler, bitkisel gıdalara kıyasla çok daha kalitelidir. Kırmızı et, en değerli hayvansal protein kaynaklarından biridir.

 

Kırmızı et, vücudun kan yapımını destekler ve kansızlığı önler. Bedeni güçlü ve zinde tutar, zihinsel gelişimi destekler ve obeziteyi önlemeye yardımcı olur.

 

Kırmızı etin büyüme üzerinde önemli etkileri vardır

  • Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit ve Folasin gibi B kompleks vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, demir, çinko ve manganez gibi minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Kırmızı et, özellikle çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli bir rol oynar. B12 vitamini, sinir hücrelerinin büyümesi ve tamiri için gereklidir. Karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmasında B12 vitamini kritik bir rol oynar. Ayrıca, folik asit ile birlikte sinir hücrelerinin korunması ve DNA sentezinde etkilidir; sinir iletilerini kolaylaştırır.
  • Kırmızı et, demir deposudur. Gıdalardaki demirin emilim oranı, demirin kimyasal formuna, alınan diğer gıdalarla etkileşimine ve bireyin fizyolojik faktörlerine bağlı olarak değişir. Etteki demirin yarısı hemoglobinde bulunur ve sindirilme oranı %35 civarındadır, bu oran bitkisel kaynaklı demirin emilim oranına (%1-10) kıyasla oldukça yüksektir.
  • Kırmızı et, önemli bir çinko kaynağıdır. Çinko, 50’den fazla enzimin yapısında bulunur. Et, çinko açısından en zengin kaynak olup, günlük çinko ihtiyacının neredeyse %50’si sadece etten karşılanabilir. Özellikle çocukların kırmızı et tüketmesi gereklidir.